A Békés városi KEF szakmai látogatáson volt a szegedi dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrumban

A Békés városi KEF november 12-én szakmai látogatáson vett részt a szegedi dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrumban. Megismertük, hogy a 170 ezer fős Csongrád megyei megyeszékhelyen jelenleg a rohamivás ami leginkább jellemző a fiatal korosztályra. A K.E.F. leginkább a Party Szervíz szolgáltatás működéséhez a szórakozóhelyekkel történő megállapodás megkötésével, a szórakozóhelyek munkatársainak képzésével, megelőzést célzó szórólapokkal működik közre a biztonságos szórakozás elősegítésében. A KEF önkéntesei és a Drogcentrum munkatársa éjjel 1 órától jelen vannak a főbb szórakozóhelyeken ártalomcsökkentő és megelőző tevékenységet folytatva.

Konzultáltunk az iskolai szociális munkások, iskolai pszichológus szakemberek hiányáról és szükségességükről, illetve az iskolai egészségfejlesztési tevékenység pályázati anomáliáiról.

Szegedi Ifjúsági Drogcentrum

Megismerhettük a legális és illegális drogfogyasztóknak, viselkedési függőségben szenvedőknek és hozzátartozóiknak szóló, egymásra épülő és egymást kiegészítő egészségügyi és szociális szolgáltatások mindennapi működési jellemzőit: egészségügyi Drogambulancia, szociális alapszolgáltatás: alacsonyküszöbű ellátás, közösségi alapellátás, szenvedélybetegek nappali ellátása, rehabilitációs bentlakásos intézményi ellátás.

Ilyen komplex ellátóbázis még Pécsen található, az Indít Közalapítvány működtetésében.

Tájékoztatást kaptunk és konzultálhattunk arról, hogy hol tart a Szatymazon épülő drogfogyasztó gyermekek részére indított rehabilitációs intézmény kialakítása. Terveik szerint május-júniusban szeretnék megnyitni a hiánypótló intézményt, fiúk részére.

Szegeden (terveik szerint fiúk részére) és a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon (javaslat szerint lányok részére) keretében (MRE: Magyar Református Egyház Válaszút Misszió) fog ilyen drogfogyasztó gyermekek rehabilitációs intézmény indulni Magyarországon.

Jó hangulatú és nagyon hasznos szakmai tanúlmányúton vehettünk részt, mely után elkezdődött a gondolkodás, hogy mit és hogyan tudnánk átvenni és alkalmazni a kisvárosi keretek között működő KEF-ünk tevékenységében, valamint további szakmai tanulmányút kérések hangzottak el.

Lejegyezte: Szűcs Judit, KEF elnök

Képek:

 

You may also like...