Köszönjük Kedves Partnerünk az együttműködését!

Köszönjük Kedves Partnerünk az együttműködését, mert közös munkánk eredménye, hogy összesen 24 fő fiatal lett Kerti Munkás illetve Mezőgazdasági Munkás szakmunkás végzettségű és rendelkezik munkatapasztalattal!

Részletezve, hogy a KÖSZÖNETÜNK kiknek szól:

Mentálhigiénés Egyesület Munkatársai és Egyesületi Tagjai, Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálatok (Békés, Békéscsaba, Vésztő, Mezőberény, Szeghalom, Köröstarcsa, Körösladány, Újkígyós, Szabadkígyós, Kétsoprony, Doboz), Gyermekvédelmi munkatársak, Munkaügyi Kirendeltségek munkatársai (Békés, Békéscsaba, Szeghalom, Sarkad), a lakásotthonok munkatársai, Pszichiáter szakorvosok, Igazságügyi Szolgálat Áldozatsegítő szakemberei, Pártfogó szakemberek, Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Békés felnőttképzés oktatói és képzésszervezői (MEZGÉ).

Mezőgazdasági Munkások lettek a nálunk tanuló fiatalok

Sikeres Mezőgazdasági Munkás szakmunkás vizsgát tett a 13 fős csapatból 12 fiatal, 2014. szeptember 26-án. A végzett 12 főből jelenleg már 5 fő dolgozik. A képzés folyamatában lemorzsolódott 6 főből 4 fő jelenleg is dolgozik.

Mezőgazdasági Munkások

A fiataloknak mindennap volt munkahelyi gyakorlatuk, bio-kertészeti tevékenységet végeztek az egyesületünk Sebők-kerti földterületén.

Kertészeti verseny lett hirdetve körükben még májusban, saját földterületük mindennapi gondozása témában versenyeztek. A versenyt 6 fő fejezte be a 15 főből. Minta kertek születtek és pozitív élményekkel zárult a verseny. A megtermelt zöldségféléket a fiatalok hazavihették.

Augusztus 31-én közösségi programot tartottunk. Reggeltől kiscsoportos Szakmai Vetélkedő volt, állattartás, gépismeret, kertészeti ismeretek, növénytermesztési ismeretekből lett összeállítva a kérdéssor, melyet nagy lelkesedéssel, egymással versengve válaszoltak meg. A jó válaszok alapján pontokat kaptak a csapatok és helyezést értek el, és differenciált jutalmazásban részesültek. Délben saját készítésű „varázs bográcsos paprikás krumpli”-t ettünk, a varázslattól azt a csodát vártuk, azaz hogy mindenkinek sikerüljön a szakmunkás vizsgája.

Megtermelt termékek: burgonya, vöröshagyma, paradicsom, csemege kukorica, fejes káposzta, kelbimbó, karalábé, uborka.

A fiatalok zöldtrágyát vetettek facéliából augusztus végén, ez azt jelenti, hogy a november hóban visszaforgatjuk a földbe, talajerő visszapótlás céljából.

Pillanatkép a Kerti Munkás fiatalok dolgaira

A 2014. január 18-án Kerti Munkás szakmunkás vizsgát tett 12 fiatalból összesen 7 fő jelenleg is dolgozik. A képzés folyamatában lemorzsolódott 9 főből jelenleg 2 fő képzésben van.

Kerti Munkás

A végzett Kerti Munkás fiatalok tavaly a Sebők kertben gyümölcsfákat és fűszerpalántákat és csicsókát ültettek, mint védőnövényt és nagyon sok komposzt készítettek. Zöldtrágyát vetettek fehér mustárból, augusztus végén, ez azt jelenti, hogy a november hóban visszaforgattuk a földbe, talajerő visszapótlás céljából.

Megtermelt termékeik: sütőtök, főzőtök, fekete retek, sárgarépa tél alá vetése.

Támogatók

  • TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0024 „Innovatív, kísérleti foglalkoztatási programok támogatása” TÁ-MASZ A hátrányos helyzetű fiatalok elhelyezkedését segítő támogató szolgáltatások kialakítása Békés megyében
  • Főpályázó: Nyújtsd Segítő Kezed Alapítvány, Békéscsaba, Berzsenyi utca
  • Konzorciumi partner: Mentálhigiénés Egyesület,Békés
  • Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Kft. közös „Élelmiszerlavina” programja

Magyar Élemiszerbank Egyesület - Syngenta

Kapcsolódó hírek

 

Új Széchenyi TervInfoblokk3_altalanos_egyes

 

You may also like...