Mondjunk nemet a függőségre! – Dr. Zacher Gábor toxikológus előadása

Dr. Zacher Gábor toxikológus élvezetes előadását hallhatták békési általános iskolások 2013. június 6-án, csütörtök délután. A Békés Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által a könyvtárba szervezett alkalmon a közismert, a média által gyakran megszólaltatott szakember a függőségekről beszélt.

Elmondta, hogy a többé-kevésbé gyakran emlegetett tudatmódosító szerek függőségei (pl. kábítószer, alkohol, nikotin, koffein) mellett léteznek magatartási függőségek is. Ilyenek ezt a korosztályt is komolyan fenyegetik, például az egyre terjedő mobiltelefon-, számítógép- vagy éppen Facebook-függőség, melyek kihívás elé állítják a felnőttek társadalmát is.

Szóba került továbbá az energiaital mértéktelen fogyasztása. Zacher Gábor 14 évnél fiatalabbaknak egyáltalán nem ajánlja energiaital fogyasztását, 14-18 éveseknél pedig legfeljebb napi egy számít elfogadható mértéknek.

 

Élvezetes és a legteljesebben gyermekbarát előadásában a lazaságáról ismert toxikológus főorvos igyekezett a diákoknak hangsúlyozni, hogy mondjanak nemet a kínálásra.

Meglátása szerint a gyerekekkel foglalkozó felnőttek, így a szülők, nagyszülők és tanárok feladata olyan ismeretekkel, értékrenddel és személyes példákkal felvértezni a fiatalságot, melyek birtokában önszántukból tudnak majd nemet mondani, amikor a szórakozóhelyen vagy más kortárs társaságban kábítószerrel kínálják őket.

Sz. K.

 

Kapcsolódó hírek

 

You may also like...