Színezd újra! – antistigma program a társadalmi elfogadásért

A Mentálhigiénés Egyesület a „Színezd újra! – antistigma program a társadalmi elfogadásért” című komplex programja, a „Budapest Bank Békéscsabáért” pályázatán pozitív elbírálásban részesült, elnyertük az igényelhető maximális összeget. A mai nap folyamán ünnepélyes keretek között átvehettük a megbízást.

A programunk során, a társadalmi periférián élő pszichiátriai és a szenvedélybetegséggel élők, valamint a többségi társadalom tagjai számára egy olyan közös komplex közösségi programot biztosítunk, amely lehetőséget ad a „találkozásra”, hogy ebben a védett környezetben megismerjék egymást, új kapcsolatokat alakítsanak ki, mélyítsenek el, valamint közösen megvalósítsanak egy társadalmi akciót.

A 16 alkalomból álló program további célja, hogy elősegítse a mentális és szenvedélybetegséggel élőkkel szemben fennálló előítéletek, félelmek, kételyek leküzdését, valamint a csoportfoglalkozások, karitatív akció megvalósítása során hozzájáruljon a pozitív „Én-kép” kialakításához, önértékelés stabilizálásához, valamint megerősítse a részvevőket abban, hogy hasznos tagjai a társadalomnak.

A társadalmi akciót egy rajzpályázat során („Az én óvodám!” c.) kiválasztott – nyertes – óvodában kívánjuk megvalósítani, mely magába foglalja az óvoda kerítésének felújítását, újrafestését, valamint a záró rendezvényen egy hagyományőrző program (néptánc tanítás, népzeneéneklés, kézműves foglalkozás) megrendezését. Az akcióba további önkéntesek bevonását, valamint a gyermekek szüleit, hozzátartozóit, óvodapedagógusokat kívánunk bevonni.

A széleskörű antistigma program hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevő többségi társadalom tagjai, valamint az óvodások, szülők, óvodapedagógusok, önkéntesek, továbbá Békéscsaba, Békéscsaba agglomerációjában élő lakosok egy teljesebb képet kapjanak a mentális és szenvedélybetegséggel élőkről, amely elősegíti a diszkrimináció, az előítélet csökkentését, megszüntetését.

Képek:

 

You may also like...