Egyesület

Mentálhigiénés

Csapatépítés

Csapatépítés, szervezetfejlesztés

A csapatépítés olyan tevékenységek gyűjtőneve, amelyek célja a társadalmi kapcsolatok fejlesztése és a csapaton belüli szerepek kialakítása, tisztázása, megerősítése. Ezek a foglalkozások felszínre hozzák azokat a személyes elakadásokat, amelyek a csoporton belüli tagok között alakultak ki. Ezek a problémák nagy mértékben csökkentik a munkavégzés hatékonyságát, mivel a figyelem a munkáról átkerül a személyes konfliktusokra. Amint ezek a gondok felszínre kerülnek, kezelni is lehet őket. Ez is célja a csapatépítésnek, hiszen a különböző feladatok együttműködést követelnek meg a résztvevőktől.

A csapatépítő tréningek végére növekszik a résztvevők együttműködési készsége és tolerancia szintje, valamint képessé válnak a komfortzónájuk tudatos megváltoztatására a cél érdekében. Mindezek a készségek elengedhetetlenek a céges sikerek eléréséhez is.

A szervezetfejlesztés egyik alapja a csapatépítés, hiszen a cél a teljesítmény javítása egy csapat-alapú környezetben. Ez nem csupán a munkahelyi körülményekre igaz, hanem sportcsapatokra, iskolai osztályokra vagy akár egy repülőgép személyzetére is.

A szervezeteken belül a csapatépítés az egyik legszélesebb körben használt csoportfejlesztési tevékenység. Ennek az az oka, hogy a pénzügyi vagy szakmai szempontokra fókuszáló szervezeti tevékenységekkel szemben a csapatfejlesztés rendelkezik a legerősebb pozitív hatással. A titok a személyes kapcsolatok fejlesztésében rejlik, hiszen ahol emberek dolgoznak együtt, ott ez elkerülhetetlen.