Egyesület

Mentálhigiénés

Addiktológiai konzultáció

Addiktológiai konzultáció és tanácsadás

Az addiktológiai konzultáció olyan segítségnyújtási forma, mely alapvetően két – vagy több – személy beszélgetését jelenti. Ezek a beszélgetések azonban jelentősen eltérnek a mindennapi társalgástól. A konzultációnak konkrét célja van, és a cél eléréséhez tartozó állomásai. Az egyes állomások eléréséhez feladatok kapcsolódnak.

Az addiktológiai konzultáció viszonylag rövid távú terápiás aktivitást jelent, mely egyaránt alkalmas a pszichoaktív anyaghasználók (alkohol, gyógyszer, drog), illetve a viselkedési addikciókban (játék-, munka-, szex-, társfüggőség stb.) szenvedő páciensek segítésére.

Problémáink megoldása során gyakran tapasztaljuk, hogy bár ismerjük a jó megoldást, a cél eléréséhez vezető helyes utat, mégsem teszünk lépéseket, vagy kísérleteink sikertelenek maradnak, nem vagyunk képesek megoldani a problémát. A probléma gyökere pontosan ez. Ahogyan észlelünk egy problémát, ahogyan annak keletkezésében és fennállásában részt veszünk.

Nem elég tehát meglelni a helyes utat, azon bizony járni is kell. Ismeretlen úton járni sokszor félelmetes, nehéz. Ebben segít a konzultáns (tanácsadó).
A konzultáció során a problémáról való gondolkodást változtatjuk meg. A beszélgetések során kirajzolódnak a probléma gyökerei, az egyéb életterekre gyakorolt hatásai, valamint azok az egyéni képességek, erősségek, melyek mentén ki tudunk alakítani egy tervet a probléma megoldására.

A konzultáció általában több alkalmas folyamat. Az alkalmak száma és rendszeressége igen változó. Minél több energiát fektet bele az ember, minél nagyobb az elszántsága, és minél nagyobb a probléma megszabadulásától való igénye, annál kevesebb idő elég. Az elindulásra. A változtatások fenntartása örök életfeladat.